ZIMA, ZIMA – E PA ŠTA JE?

Objavljeno : 30. sij 2019.

ZIMA, ZIMA – E PA ŠTA JE?

Kada je lijepo vrijeme, kada sja sunce i puše topli jugo, većina roditelja potiče svoju djecu da se igraju vani. Zašto? Jer svi znamo da je igranje na zraku dobro za dijete. Što kada padne prvi snijeg i vani postane hladno? Djeca se trebaju igrati vani, čak i zimi. Igra na svježem zraku ima velike koristi za djecu, a neke od njih su jačanje imuniteta, jačanje tijela i  poticanje mašte.

Padom temperature često padne interes i sama ideja da se s djetetom ode van. Uz malo više planiranja, prikladne odjeće i obuće uživaju svi. Kako kažu u Švedskoj, ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća! Kako se vani zahladilo skupina Zvjezdice izradile su svoju zimsku kolekciju kapa i šalova.

Što je zima bez snijega i snjegovića? Snjegović najpoznatija je snježna skulptura koju obično rade djeca radujući se zimi i snijegu. Najčešći su, a možda i najljepši motivi zime koje rado književnici i pjesnici spominju u bajkama i pjesmama. Nažalost, snjegovići su kratkoga vijeka. Žive dok se ne rastope ili ih netko ne sruši. Obično se sastoje od snježnih kugli poredanih jedna na drugu, pri čemu je donja kugla najveća, a gornja najmanja. Da bi snjegović što više podsjećao na čovjeka, od ugljena, kamenčića, plastičnih čepova rade se oči, usta, nos. Ipak mrkva mu najčešće posluži kao nos. Na glavi obično ima lonac. U slučaju da mu od snijega nisu napravljene ruke, stave se grančice drveća, metla ili slično. Oko vrata stavlja mu se šal.

Iako smo provodili vrijeme vani u šetnji ili igri, snjegoviće smo ipak radili unutra na toplome. Naši snjegovići bili su vrlo posebni. Jako maleni ali i šareni. Iskoristili smo snijeg za istraživanje nove likovne tehnike, a to je bojanje vodenim bojama po snijegu. Djeca su uživala u ovoj aktivnosti i stvorili šarenog snjegovića.

Odgojiteljica Antonija i med.sestra Sonja

Skip to content