Dan ružičastih majica u Dječjem vrtiću Maslačak

Objavljeno : 5. ožu 2023.

Dan ružičastih majica u Dječjem vrtiću Maslačak

Danas, 3. ožujka, obilježili smo Dan ružičastih majica u našem vrtiću. Cilj nošenja ružičastih majica ili ružičastih detalja je podizanje svijesti o problemu vršnjačkog nasilja te poziv na toleranciju, poštivanje različitosti i promicanje prijateljstva.

Dan ružičastih majica (eng. Pink Shirt Day) nastao je kao inicijativa protiv vršnjačkog nasilja. Ideja za ovaj dan potekla je iz Kanade, gdje su 2007. godine srednjoškolci organizirali podršku vršnjaku koji je bio žrtva vršnjačkog nasilja zbog nošenja ružičaste majice u znak podrške borbi protiv raka dojke. Inicijativa je postala popularna i proširila se po Kanadi, a zatim i u druge zemlje svijeta.

Od tada se Dan ružičastih majica obilježava svake godine u veljači, kao podsjetnik da svi zajedno možemo djelovati protiv vršnjačkog nasilja te da se moramo zalagati za toleranciju, poštovanje i uvažavanje drugih.

Nasilje, bilo kojeg oblika, nema opravdanje i kao takvo nema mjesta u društvu pa tako ni u našem vrtiću.

Djeca su najvitalniji dio zajednice i naša zadaća, ali i dužnost da im osiguramo sigurno i bezbrižno djetinjstvo. Pridruži se i ti i reci NE! Nasilje nije cool i ti to jako dobro znaš. Ne boj se biti iznimka među vršnjacima i ustati protiv nasilja. U tebi leži snaga i hrabrosti i te dvije divne vrline tjeraju te da pošalješ samo jednu poruku – NASILJE PRESTAJE OVDJE!

Skip to content