EKO MASLAČAK

Objavljeno : 18. velj 2022.

EKO MASLAČAK

Dječji vrtić Maslačak ponosni je vlasnik titule Eko vrtića te je član udruge Lijepa Naša od 2017. godine. Ove pedagoške godine odlučili smo se posebno angažirati po pitanju eko stila života. U svim odgojnim skupinama svakodnevno provodimo eko aktivnosti, iskorištavamo otpad, recikliramo ga i sakupljamo zajedno sa roditeljima. Djecu potičemo da samostalno i svakodnevno razvrstavaju otpad u vrtiću i kod kuće pri čemu zajedno s djecom educiramo i njihove roditelje.

Kada se govori o ekologiji vrtić je mjesto gdje dijete živi i uči. Svako dijete uči svoja prava, odgovornosti i dužnosti. Vrijeme provedeno u vrtiću iskorištava se za stvaranje temeljnih znanja i usvajanja vrijednosti ekološke osviještenosti djece u cilju izgrađivanja kvalitetnih osobnosti koje će ekološki promišljati i djelovati.

Kroz mjesec veljaču odradit ćemo nekoliko sklopova aktivnosti ekološkog značaja. Započeli smo sa aktivnostima sakupljanja, razvrstavanja i odlaganja otpada kroz koje će djeca steći potrebna osnovna znanja o vrstama otpada, njihovom pravilnom odlaganju  te o samim mjestima odlaganja.

Djeca će zajedno sa roditeljima sakupljati plastične čepove i svakodnevno ih donositi u vrtić. Zajedno sa odgojiteljicama djeca će prenamijeniti stare čepove i od njih napraviti razne matematičke igre, igre smjerova i prostornih odnosa, memory, abecedu te igre za razvoj predčitalačkih vještina i brojevne crte. Time će prenamijeniti stare plastične čepove, a ujedno i sebi osmisliti igre kojima će steći određena znanja.

Dječji vrtić mnogo svojih aktivnosti bazira na recikliranju i upcyclingu, odnosno prenamijenjeno  stare stvari i dajemo im novi značaj i smisao. Tako ćemo ove godine na karnevalu sudjelovati sa kostimima izrađenima isključivo od eko materijala odnosno recikliranog materijala. Time djeci na njima primjeren način ukazujemo kako se, od naoko neupotrebljivog materijala, mogu izraditi zabavne i korisne igračke i maske, te će ovogodišnji karneval proći u znaku maski koje su djeca izradila prema svojoj inspiraciji, ali i svijesti kako čine nešto dobro za svoju okolinu i svijet u kojem žive.

 

Skip to content