Igraonica u kući

Objavljeno : 26. velj 2021.

Igraonica u kući

Boravak na otvorenom i na svježem zraku smatra se višestruko korisnim za cjelokupni rast i razvoj djece. No, u određenim periodima godine vrijeme nam to ne dozvoljava. Bilo da je riječ o snijegu, hladnoći, kiši ili vjetru, prisiljeni smo boraviti unutar zidova vlastite kuće. To nikako ne znači da to vrijeme ne može biti korisno i zabavno, kako za djecu tako i za roditelje.

Vrijeme provedeno zajedno doprinosi dobrobiti i cjelokupnom razvoju djeteta. Zajednička igra roditelja i djeteta izrazito utječe na njihovu bliskost, povezanost i povjerenje, a posebno na razvoj djetetovog mozga i govora. Dijete, kroz igru s roditeljem,  dobiva poruku da je roditelj zainteresiran za to što ono radi te na taj način njihova povezanost jača.

Iako nije uvijek lako izdvojiti vrijeme za igru s djetetom, potrebno je planirati ne samo količinu nego i kvalitetu same igre. Ponekad će roditelji trebati pomoć u organizaciji kvalitetno provedenog zajedničkog vremena, odnosno potporu u organiziranju zajedničkih igara.

U nastavku ćete pronaći popis knjiga s različitim igrama i aktivnostima koje su namijenjene djeci jasličke i vrtićke dobi i koje možete provoditi sa djetetom. Neke od knjiga možete pronaći u knjižarama, online, a neke možete posuditi u gradskim knjižnicama. Svaki od priručnika  nudi širok spektar aktivnosti i igara tako da ćete sigurno pronaći nešto za sebe i svoje dijete.

 

Velika enciklopedija malih aktivnosti – Knjiga za poticanje ranog razvoja dječjih sposobnosti

Knjiga za poticanje ranog razvoja dječjih sposobnosti koja sadrži 365 tema i 1 800 aktivnosti. Velika enciklopedija malih aktivnosti puna je ideja za poticanje razvoja dječjih sposobnosti.

Naučite svoje dijete razmišljati – C. J. Simister

Ova knjiga radi na razvoju znatiželje, neovisnog razmišljanja, ustrajnosti, odlučnosti, individualnosti i spremnosti na procjenjivanje rizika i rješavanje problema. Knjiga je ispunjena nekonvencionalnim zadacima koji će naučiti vaše dijete, a i vas, kako razmišljati izvan okvira.

Velika knjiga razvojnih aktivnosti : od rođenja do 3 godine –  Elvira Vaskevich

U knjizi se opisuju najrazličitije igre za poticanje tjelesnog, intelektualnog i emocionalnog razvoja. Knjiga je puna zabavnih pjesmica za bebe i mališane, zagonetaka, igara i aktivnosti.

Montessori igre i aktivnosti : za bebe i djecu u ranoj dobi – Maja Pitamic

Pregršt ideja za jednostavne aktivnosti s djecom koja bi kroz njih učila o svijetu oko sebe. Sve su aktivnosti jednostavne za provedbu i ne zahtijevaju gotovo nikakvu prethodnu pripremu, a poboljšavaju spretnost, kreativnost i pamćenje djece.

200 logopedskih igara – Ilona Prosokhova

Zbirka logopedskih igara za poticanje govorno-jezičnoga razvoja namijenjena je djeci u dobi od tri do pet godina. Sadrži igre i aktivnosti koje služe proširivanju vokabulara, vježbanju pravilnog izgovora glasova i razvijanju smislenog govornog izražavanja…

Razvojne igre za predškolsko dijete : individualizirani program igre i učenja – Sally Goldberg
Knjiga sadrži 168 igara. Namijenjene su poticanju kognitivnog razvoja, motoričkog razvoja, društvenog razvoja i jezičnog razvoja.

Kreativni kutak : priručnik za male i velike kreativce – Maja Jurin

Omiljena kreativna teta sa RTL Kockice ima i svoju knjigu aktivnosti. Knjiga sadrži izbor uputa za maštovite likovne uratke.

365 dana bez televizije : igre za svaki dan u godini – Steve i Ruth Bennett

Knjiga sadrži igre i aktivnosti koje su izvodive uz minimalnu pripremu i materijalna ulaganja. Obuhvaćaju razne intelektualne i fizičke vještine i djelatnosti.

100 aktivnosti prema metodi Montessori : kako pratiti dijete u njegovu otkrivanju svijeta – Eve Herrmann

Opisane su aktivnosti koje potiču razvijanje samostalnosti djeteta i razumijevanje svijeta koji ga okružuje s ciljem usvajanja brige o sebi i okolišu u kojem živi, a u skladu su s Montessori pedagogijom.

 

I za kraj, imajte jednu stvar na umu, čak i ako ne pronađete knjigu koja bi vama odgovarala ili ne uspijete organizirati aktivnost koja vam se svidjela, nećete pogriješiti ako se spustite na sve četiri i samo započnete igru sa vašim djetetom. To je zapravo sve što vaše dijete želi, vas i vaše vrijeme.

 

Ana Jovičić, prof. ped.

Skip to content