LAVIĆI SU OSVOJILI 1. MJESTO NA NAGRADNOM NATJEČAJU FIZIKE DANAS 2021.

Objavljeno : 8. lip 2021.

LAVIĆI SU OSVOJILI 1. MJESTO NA NAGRADNOM NATJEČAJU  FIZIKE DANAS 2021.

Fizika i jasličari?!? O neeee! To ne ide zajedno! Fizika je bauk osnovnoškolcima, srednjoškolcima , studentima! Da, svima no ne i Lavićima! Zanima Vas? Pročitajte kako smo „pomeli“ konkurenciju.

Prirodoslovno – matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizirao je jednodnevnu manifestaciju “Dan i noć na PMF-u „. U okviru događanja Fizički odsjek se predstavlja s Fizikom danas.  Cilj predstavljanja je popularizacija fizike. Učenici osnovnih i srednjih škola i vrtićke skupine mogli su sudjelovati na zanimljivim nagradnim natječajima.

Odgojiteljica Lavića Iva T. trebala je odabrati jednu od predloženih tema iz fizike, a djeca ju prikazati grafički ili modeliranjem (metoda po izboru).

Zadane teme nagradnog natječaja:
1. ATOMI
2. SVEMIR
3. MAGNETI
4. VALOVI
5. SVJETLOST
6. SILA TEŽA
7. TOPLINA

Želimo se javiti na natječaj, želimo nagradu! No, od kuda krenuti? Što odabrati od ovih 7 tema? Savjet smo potražili od nastavnice fizike u Gimnaziji dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac, Drage T. Nakon par riječi  s nastavnicom, tko su Lavići, što ih zanima, rekla je: „Vaša skupina je stvorena za temu: atomi.  Atomi su osnova svega i ako želite učiti fiziku, krenite od temelja. Po Vašem opisu Lavići su slični atomima.“

Preostalo nam je okušati se u izazovu. Odlučili smo se za metodu modeliranja. Djeca su 3D modele atoma prikazala na CD-u . Dijelove atoma (protone, elektrone i neutrone) modelirali smo od plastelina različitim bojama te lijepili na CD. Elementi koje smo odlučili izraditi su lantan (La),  vanadij (V), jod (I), ugljik (C) i još jednom jod (I).  3D modeli koje smo izradili tvore naziv naše skupine Lavići.

Ovo je velika nagrada i priznanje kako za skupinu Lavići tako i za cijeli DV Maslačak iz Đurđevca. Iako su Lavići još maleni, itekako su vrijedni i marljivi.  Naš poznati atomista Ruđer Bošković tvrdio je da su atomi nedjeljive točke, ma  takvi su i Lavići! Nedjeljivi!

Ovo je odličan poticaj za daljnji napredak i učenje. Kao nagradu osvojili smo set slikovnica “Fizika za djecu”  kojima se Lavići jako vesele.

Još jednom bravo za cijelu skupinu Lavići i za cijeli tim na uspješnom sudjelovanju.

 

Skip to content