Predstavnici Hrvatski voda u Dječjem vrtiću Maslačak

Objavljeno : 17. lis 2019.

Predstavnici Hrvatski voda u Dječjem vrtiću Maslačak

Posjet pitomoj Podravini i Đurđevcu s legendarnim Picokima, započeo je u jutarnjim satima 15. listopada i razveselio mališane najstarijih skupina „Sovice“, “Žabice” i „Zvončići“ Dječjeg vrtića „Maslačak“.

Tople sunčane zrake probudile su Đurđevac, poznat naširoko po Legendi o Picokima i junačkoj obrani Staroga grada od Osmanlija u 16. stoljeću, dok su nestrpljivi i spremni mališani najstarijih skupina DV „Maslačak“ očekivali dolazak lutka junaka i predstavnike Hrvatskih voda. U velikoj dvorani u holu vrtića dočekala ih je ravnateljica Marija Čupen Tomica te najavila dolazak mališana strijih skupina. Male „Sovice“, “Žabice” i „Zvončići“ posjedali su i legli na strunjače, pa sa svojim odgojiteljicama Anamari, Ivom, Helenom, Ivanom, Anom, Dajanom i Žaklinom veselo pozdravili naše goste. Vrlo pažljivo su pratili lutkove avanture u barici te iščekivali rješenje onečišćenja koje se pojavilo u vodi. Sretan kraj priče razveselio ih je jako, pa su i sami vrlo brzo ispričali svima svoje priče i savjete kako treba čuvati vode, gdje treba bacati otpad i zašto ribice mogu nastradati od onečišćenja. Iako je malo teško bilo priznati da i sami svaki dan „zmazaju“ vode, na kraju su prihvatili ovu odgovornost i savjete kako mogu svaki dan manje onečistiti vode kada troše sapune, deterdžente i šampone te kako mogu štedjeti vodu. O plastici, plastičnim vrećicama i jednokratnim plastičnim čašama i priboru koji se koriste često, porazgovarali smo i zaključili kako bi bilo bolje zamijeniti ih drugim materijalom ili predmetima koje možemo više puta koristiti, poput platnenih torbi i staklenih čaša. Raširenih i pomalo tužnih očiju promatrali su slike plastike koja pluta morima, nesretnih kornjača zapletenih u mreže i s plastičnim vrećicama u ustima te vrlo odlučno poručili kako treba plastični otpad posebno skupljati i reciklirati. U našem vrtiću već skupljamo plastične čepove, papir i od ove godine smo uveli plastične čaše od čvrste plastike koje se svaki dan peru i ponovno koriste. Za ekološku svijest mališana svakodnevno se brinu djelatnici vrtića, koji je uključen u međunarodni program Eko-škola, marljivo radeći na projektima usmjerenima na otpad, vode, zdravu prehranu i okoliš. Poruke koju su mališani poslali svima na kraju druženja, ponosno stavljajući lutkicu na ručice, pokazale su nam da je edukacija od najmanjih nogu osobito važna jer stjecanje navika i odgovornog odnosa prema okolini u kojoj žive, može biti garancija kako ćemo uspješno očuvati prirodna bogatstva koja su nam povjerena. Fotografije s lutkom i slikovnicama koje su dobili na poklon, nisu ispuštali iz ruku, podsjećati će ih na veselo druženje s lutkom-kornjačom.

Zahvaljujemo predstavnicima Hrvatski voda na ugodnom druženju te se veselimo ponovnom dolasku i druženju s nekim „novim klincima“ u Đurđevcu.

 

Skip to content