Projekti i aktivnosti

Kao prvo – Zagonetno drvo

U Dječjem vrtiću „Maslačak“ u utorak 8.03.2016. godine posjetio nas je Matija Bobek „drveni majstor“  koji od raznobojnih i neobičnih drvca, riječnih i morskih naplavina, ukrasnih tikvica i ostalih  zanimljivih, čvrstih prirodnina poput žireva, oraha ili pak kore kokosovog oraha  izrađuje konstruktivne drvene igračke i koji provodi radionice za djecu, ali i odrasle.

Matija vjeruje da svakom djetetu treba dati priliku da se igra, da stvara, istražuje i uči uz neoblikovane elemente  prirodnog podrijetla, te da u takvoj „ugodnoj“ atmosferi istraživanja dođe ili ne dođe do rješenja.

da


 

 

Dan ružičastih majica      (Pink Shirt Day)

24. veljače 2016.

Svjesni činjenice da je nasilje, bilo kojeg oblika, prisutno svakodnevno u svim okruženjima, odlučili smo reagirati i pomoći zajednici u razumijevanju i prihvaćanju različitosti koje nas okružuju. Djeca su naše blago, a ujedno i najvitalniji dio društva, stoga ovim programom podižemo svijest o problemu vršnjačkog nasilja, velikom problemu među djecom i mladima, s mogućim teškim posljedicama u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja djece.

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

CEPN, nositelj cjelokupnog programa i začetnik ideje u Hrvatskoj, je promocijom Dana ružičastih majica postigao prepoznavanje obljetnice diljem naše zemlje.

Obucimo 24.02.2016. ružičasto i podržimo program prevencije vršnjačkog nasilja

 

 


 

 

Projekt Dajmo djeci korijene i krila

Projekt predvode Etnografski muzej Zagreb i radio Kaj, a projekt podupiru tvrtke Narodne novine i Janaf.

Cilj projekta je sačuvati umijeće izrade tradicijskih igračaka i kroz obrazovni sustav najmlađe upoznati sa ekološkim aspektom proizvoda od drva te sa korijenima hrvatske tradicije u izradi dječjih igračaka.

Dječji vrtić Maslačak uključio se u projekt iz razloga što želimo djeci od najranije dobi približiti tradiciju, tradicijske običaje i očuvanje kulturne baštine Grada Đurđevca.

Vrtić već niz godina sudjeluje u programu „Picokijade“ i to uprizorenjem „Legende o Picokima“ u izvođenju starijih odgodnih skupina čime se također njeguje kultura ovog kraja među najmlađima.

Projekt „Dajmo djeci korijene i krila“ održao se u četvrtak 24. rujna 2015. S početkom u 11 sati u prostoru Dječjeg vrtića Maslačak.

Podjelu tradicijskih drvenih igračaka proizvedenih u Mariji Bistrici koje su uvrštene na UNESCOVU reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine za najmlađe u Đurđevcu omogućio je Grad Đurđevac, a igračke je uručio gradonačelnik Željko Lacković.

 


 

 

Suradnja s Udrugom volontera Ruka u Ruci

Dana 25.11.2015. godine u Dječjem vrtiću Maslačak Đurđevac je u suradnji s Udrugom volontera „Ruka u ruci“ započela provedba projekta „Svi isti, a različiti“. Volonterke „Ruka u ruci“ pod vodstvom mentorice Jasne Horvat –Vlahović održale su prvu od sedam planiranih radionica u starijim vrtićkim grupama Bubamare, Ribice i Bombončići pod nazivom „Ti i ja – svatko poseban, a opet slični“. Zajednički nazivnik svih radionica je tolerancija, a cilj je projekta informirati i educirati djecu te pridonijeti stvaranju inkluzivnog okruženja Dječjeg vrtića Maslačak, prepoznatljivog po uvažavanju i prihvaćanju svakog oblika različitosti djece i njihovih obitelji. Osnovna poruka je da svako dijete, neovisno o kronološkoj dobi, razvojnim mogućnostima i posebnim potrebama, ili pak vjerskim, nacionalnim, ekonomskim i drugim posebitostima njegove obitelji predstavlja ravnopravnu i jednakovrijednu osobu, sa svojim jedinstvenim kvalitetama, potrebama i mogućnostima.

 


 

 

Večer matematike u prosincu

Večer matematike je skup interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Sudjelovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu – zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme, i bez da smo svjesni vlastitog talenta, svakodnevno svi uspješno rješavamo.


Projekt “Maslačak za sve”