Spavanje i dnevni odmor djece

Objavljeno : 31. sij 2024.

Spavanje i dnevni odmor djece

Spavanje odnosno san je djeci iznimno važan jer izravno utječe na njihov psihički i fizički razvoj. San utječe na dnevne aktivnosti i na zdravlje djeteta. O spavanju često ovisi i samo raspoloženje djeteta, odnosno, bez dovoljno sna djeca često postanu ljuta i znatno razdražljivija. Nepoželjni oblici ponašanja mnogo su učestaliji kod djeteta koje nije naspavano.

Ako je dijete izrazito razdražljivo preko dana, teško utone u san, a kada i zaspi kratko spava ili se jako često budi i ima česte emocionalne ispade, tada je vrlo lako moguće da ne dobiva dovoljnu količinu sna. Ukoliko pak vaše dijete preko dana normalno funkcionira, nije razdražljivo, brzo i jednostavno zaspe, ne budi često, onda najvjerojatnije dobiva dovoljnu količinu sna.

Roditelji se vrlo često pitaju koliko djeca zapravo trebaju spavati. Koliko sna djetetu treba ovisi o genetici, količini i vrsti aktivnosti tijekom dana, kvaliteti sna, ali i o samoj dobi djeteta. Postoje određene norme koje se prilagođavaju dobi djeteta, odnosno određene smjernice koliko bi djeca zapravo trebala spavati s obzirom na svoju dob. No, potrebno je imati na umu da je svako dijete individua za sebe te da neće svako dijete imati potrebe za snom u potpunosti usklađene s normama.

Neka iskustva kažu kako neka djeca spavaju cijelu noć, druga se pak bude nekoliko puta po noći. Neka djeca preko dana spavaju i u predškolsko vrijeme, dok druga ne spavaju preko dana od druge ili treće godine života. Svako dijete ima različite potrebe i ritam koji odgovara njegovom rastu i razvoju i iako su one poprilično usklađene sa normama spavanja, ne moraju nužno biti u potpunosti identične.

Neka djeca pak nemaju potrebu za dnevnim spavanjem, već samo za dnevnim odmorom.

Dnevni odmor je vrijeme opuštanja, vrijeme kada mijenjamo položaj tijela, iz sjedećeg ili stojećeg prelazimo u ležeći položaj te dajemo tijelu priliku da se odmori. Za vrijeme dnevnog odmora se ne mora nužno zaspati da bi se odmorilo, već je potrebno samo usporiti. Neka djeca imaju potrebu upravo za time.

Kako biste prepoznali u koju od ove dvije skupine vaše dijete pripada potrebno je stvoriti uvjete za dnevni odmor te prepoznati potrebe vašeg djeteta.

Količina noćnog i dnevnog spavanja odnosno dnevnog odmora po dobi djeteta prikazana je u sljedećoj tablici:

Ana Željeznak Jovičić, prof. ped.

Skip to content