Tjedan zdravlja

Objavljeno : 9. tra 2021.

Tjedan zdravlja

Na inicijativu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Dječji vrtić Malasčak se uključio u obilježavanje Svjetskog dana zdravlja (7. travnja) proslavom Tjedna zdravlja u vrtiću koji se održao od 6. do 9. travnja 2021. provedbom brojnih aktivnosti. Tjedan zdravlja pokrenut je kako bi zajedno s djecom i obiteljima osvijestili važnost očuvanja zdravlja od najranije dobi i naučili nove načine kako djeci približiti zdrave navike.

Svaki dan tematski je bio usmjeren prema jednoj od zdravih navika i imao je svoj zanimljiv naziv: Uskočimo U Utorak, Super zdrava Srijeda, Čuvajmo Čistu vodu u Četvrtak i Probdijmo Pospani Petak.

A evo kako se ovaj tjedan obilježio u odgojnim skupinama Pčelica i Ježića:

U utorak, 06.04. počeli smo sa svjesnosti o važnosti kretanja te zaključili da smo od svakodnevnog vježbanja zdravi i jaki.

“Ježići” kao i svaki dosadašnji tjedan  i ovaj su započeli tjelesnim aktivnostima. U dvorani dječjeg vrtića odradili su sat TZK-a, kroz koji su djeca još jednom osvijestila važnost tjelesne aktivnosti u životu svakog čovjeka. U tjelesnim aktivnostima sudjeluju uvijek rado, spretno prolaze poligon i trude se odraditi svaki zadatak.

Skupina “Pčelice” obilježila je Tjedan zdravlja koji je započela trčanjem sa zadacima, a opće pripremne vježbe pokazivala su djeca. Sat TZK-a nastavili su kroz glavni „A“ dio sata izmjenično-odjeljenski oblik rada u tri skupine: provlačenje i hodanje po uzvišenim površinama, bacanje loptica i sunožno skakanje, penjanje-spuštanje po ukošenom zidu za penjanje i kotrljanje po strunjači, a u glavnom “B“ dijelu sata su imali natjecateljsku igru i sat su završili igrom „Leti, leti…“.

Srijeda, 07.04. je bio dan posvećen zdravoj prehrani.

Osim tjelesne aktivnosti valjalo se prisjetiti sve o zdravim obrocima koji nam daju snage za svakodnevne aktivnosti, što je osobito važno i u vrtiću gdje gradimo temelje konzumiranjem zdravih obroka svaki dan. Osim što su osvijestili spoznaje o povrću i voću, “Ježići” su se okušali u isprobavanju okusa namirnica s povezom preko očiju. Zadatak nije bio nimalo lagan, ali su uspješno detektirali većinu ponuđenih namirnica.

Super zdravu srijedu “Pčelice” su započele jutarnjom tjelovježbom s bočicama na kojima su fotografije voća i povrća. Imenovali su voće i povrće i razgovarali o njihovoj važnosti u ishrani. Poslušali su stihove Pjesmica o povrću. U centru za igru kuhinje oformili su novi centar za igru restorana. Postojeću kuhinju obogatili su fotografijama raznih jela, jelovnicima, izrađenom hranom (filc i spužva). . Igrali su igru Što je zeleno, crveno…(voće i povrće).

Četvrtak, 08.04. je dan kada „slavimo“ čistu vodu.

“Ježići” – važnost vode u životu ljudi, ali i cijele planete također je bila jedna od tema koje su se dotakli. Puno su razgovarali o vodi, kako ona nastaje, gdje se skriva i kako dolazi u slavine, a sve što nisu odmah znali spoznali su kroz edukativne video isječke, koji su bili nadalje motivacija za likovne aktivnosti i izradu plakata na temu voda.

“Pčelice” – u četvrtak je bio dan kada su slavili čistu vodu. Ujutro su zalili cvijeće u sobi i prisjetili se kako je biljkama potrebna voda za život kao i nama. Gledali su video zapise o zagađenju vode, pravilnom pranju ruku te bakterijama i virusima koje unosimo u tijelo ako ne peremo ruke.  Igrali igru “Kako se šire virusi i bakterije”. Tijekom pranja ruku pazili su da voda ne curi nepotrebno, a u likovnom centru su crtali oznake  za štednju vode koje su djeca odnijela kući i zalijepila pokraj slavine. Tijekom boravka na zraku sakupili su smeće na igralištu i stazi pokraj igrališta.

Posljednji dan u tjednu, 09.04. bio je vrlo pospan i opušten jer smo odmarali tijelo.

“Ježići” su tjedan zaokružili mnoštvom pokretnih igara koje su bile pravo osvježenje i vrlo rado proigrane i po nekoliko puta. Bilo je tu igara špagama, slušanja srca kako kuca, meditativnih melodija i pravilnog disanja. Nakon cijelog tematsko tjedna  Ježići su osvijestili kako svatko brigom o sebi i planeti može sačuvati svoje zdravlje i zdravlje planete, jer kada nam je planeta zdrava i čista, daje nam sve ono neophodno za zdrav život.

“Pčelice” su u petak razgovarali o važnosti odmora za naše tijelo. U dvorani su poigrali igru Lavovi spavaju, a u sobi su nastavili  igru opuštanja. Prije spavanje djeci je pročitana uspavanka “Kad legneš na počinak” i slušali su glazbu za opuštanje.

Bio je ovo stvarno tjedan bogat zanimljivim aktivnostima, ali i nadasve poučan za sve sudionike ove hvalevrijedne inicijative HZJZ-a.

Svaka skupina koja se uključila u ovaj projekt kao mali znak pažnje dobila je Diplomu za sudjelovanje u obilježavanju Tjedna zdravlja u vrtiću.

Maslačak Đurđevac – diploma

 

Skip to content