“TO SAM JA – NA SVIJETU NE POSTOJE ISTA DVA”

Objavljeno : 21. stu 2023.

“TO SAM JA – NA SVIJETU NE POSTOJE ISTA DVA”

U suradnji s odgojiteljicom Stelom Mihaldinec u odgojnoj skupini Kockice provedena je radionica u sklopu diseminacije stečenih znanja za vrijeme Erasmus+ edukacije u Grčkoj. Kroz razne aktivnosti djeca su imala priliku spoznati kako je živjeti s nekom od teškoća kao što su

sljepoća, gluhoća, slabovidnost.

Najprije su se svi zajedno upoznali, porazgovarali o teškoćama koje poznaju i znanjima koje su dosad usvojili kroz provedene aktivnosti s matičnim odgojiteljem. Prva aktivnost je zahtijevala potpuno povjerenje jednog djeteta u drugo. Zadatak je bio navoditi prijatelja po sobi dnevnog boravka samo verbalnim uputama dok on na očima nosi povez. Druga aktivnost je provedena pomoću dalekozora i ravne linije na podu. Dijete je moralo gledati ispred sebe kroz dalekozor i istovremeno hodati ravno po liniji. Zatim su pomoću maske za ronjenje koja je bila namazana kremom morali prepoznati slova.

U parovima, djeca su imala zadatak govoriti bez tona kako bi drugo dijete pokušalo razaznati što mu se govori. Spoznali smo koliko je važno gledati sugovornika u usta kada ga ne čujemo u potpunosti. Djeca su pokazala interes za Brailleovo pismo, znakovni jezik, orijentacijski štap za slijepe i slabovidne osobe te za taktilne trake za slijepe.

Kroz ove aktivnosti djeca su spoznala o važnosti povjerenja u druge, traženja pomoći. Pobliže su upoznala teškoće s kojima se pojedini ljudi svakodnevno nose.

 

Odgojiteljice: Veronika i Dubravka

 

Skip to content