Kvalitetno vrijeme s djecom

Objavljeno : 30. stu 2023.

Kvalitetno vrijeme s djecom

U današnje vrijeme vrlo je teško žonglirati s vremenom i naći vremena za sve što bismo željeli. Svakodnevne obaveze koje imamo, posao, kućanski poslovi, društveni život i ostale obaveze često nam znaju onemogućiti provođenje vremena sa vlastitom obitelji, odnosno s vlastitom djecom.

Koliko često ste se našli u situaciji da vaše dijete nešto traži od vas, a vi mu date neki površan odgovor ili ga stavite na čekanje?

Koliko ste puta ignorirali svoje dijete jer jednostavno niste imali snage za još jedan ”ispad” ili još jedno pitanje? Koliko ste mu puta dali mobitel u ruke ili upalili TV, jer vam je trebalo ”samo pet minuta mira”?  Niste sami u tome. Svaki roditelj je često u jednoj od gore navedenih situacija. No, to nam ne daje za pravo da zanemarujemo svoju djecu.

Svi smo mi zauzeti na dnevnoj bazi i iako možda nemamo slobodu sami odlučiti koliko ćemo vremena provoditi s djecom, imamo mogućnost odlučiti koliko kvalitetno ćemo provesti vrijeme koje imamo s njima.

Da bi uistinu bili prisutni u životu naše djece, evo nekoliko savjeta koje možete odmah primijeniti:

  • Fokusirajte se na vrijeme ”jedan na jedan” s vašim djetetom. Potrudite se bar jednom dnevno naći barem pola sata koje ćete provesti isključivo usredotočeni na vaše dijete i na njegove želje i potrebe. Ponekad je tih kvalitetnih pola sata bolje od površno odrađenog, cijelog dana.
  • Napravite ”kutiju zahvalnosti”. Svaki puta kada netko u obitelji napravi nešto za druge, znak pažnje, ljubavi i poštovanja, zapišite na komadić papira i ubacite u kutiju. Povremeno se podsjetite svih tih lijepih zajedničkih trenutaka. S vremenom ćete ih i više cijeniti.
  • Isključite se s društvenih mreža i tehnoloških uređaja. Svi uređaji, od televizije, tableta, kompjutera ili mobitela odvlače našu pozornost s onoga što je uistinu važno, a to je obitelj. Postavite si izazov koliko možete bez ekrana.
  • Uključite svoju djecu u donošenje obiteljskih odluka, posebno onih malih poput mjesta gdje ćete ići za vikend. Time ćete vašem djetetu ”dati na važnosti” i ono će biti još zainteresiranije za provođenje vremena s vama.
  • Pratite ritam svoje obitelji, ritam svakog vašeg djeteta, prilagodite mu se i iskoristite prikladno vrijeme za svaku aktivnost koju planirate. Kako će vam djeca rasti, slobodnog vremena će biti sve manje, stoga je jako važno pratiti ritam.
  • Pažljivo i aktivno slušajte svoju djecu. Neka vaše dijete zna da ga slušate, da je ono u središtu vašeg fokusa i da se trudite razumjeti ga.

 

Ako želite dodatne ideje kako provoditi vrijeme sa svojom djeca, sada u zimskom dijelu godine, kliknite na link https://vrtic-maslacak.hr/igraonica-u-kuci/ .

 

I iznad svega, imajte na umu da je obitelj važnija od svih obveza koje imamo.

Ana Željeznak Jovičić, prof.ped.

Skip to content