Boravak na svježem zraku u zimskom periodu

Objavljeno : 9. sij 2017.

Boravak na svježem zraku u zimskom periodu

Savjeti zdravstvene voditeljice

Svakodnevnim boravkom na svježem zraku u svim godišnjim dobima, a posebno u zimskim mjesecima, jačamo otpornost (IMUNITET) dječjeg organizma prema različitim bolestima. Izlaganje svježem zraku ima pozitivan utjecaj na cjelokupan psihofizički razvoj djeteta. Boravak i kretanje u prirodi povoljno djeluje na organe za disanje i kretanje, na krvotok i na živčani sustav. Sunce pomaže tijelu resorbirati kalcij, fosfor i D-vitamin koji s u potrebni za rad i razvoj kostiju i zubi te jačanju cjelokupnog dječjeg imuniteta.
Najčešća mjesta koja djeca koriste za igru na otvorenom prostoru jesu terase, parkovi, igrališta te izleti u prirodu.
Važan faktor boravka na otvorenom prostoru predstavljaju vremenski uvjeti, koji u svojoj raznolikosti djeci pružaju iskustvo svih godišnjih doba. Djeca vole kišne kapi i snježne pahuljice, dok su često odrasli ti koji izbjegavaju izlazak iz kuće po lošem vremenu.

Bolesti dišnih putova

Upravo je boravak u zatvorenim i grijanim prostorijama u jesen i zimi, jedan od najčešćih uzroka bolesti dišnih putova. Naime, suhi zrak, nastao uslijed prekomjernog grijanja, isušuje sluznicu dišnih putova i dolazi do zgušnjavanja sluzi. Nema protutijela, a nosne dlačice se slijepe i čišćenje sluznice prestaje, stoga ona postaje ranjiva. Zbog toga je potrebno (osobito u zimskom periodu) često prozračivati prostorije u kojima djeca borave, ali i paziti da djeca ne budu izložena propuhu (temperatura prostorije približno 23° C)
Izlaskom na svjež i hladan zrak, sluznica reagira i počinje pojačano izlučivati sekret. Zbog toga djeci češće curi nos i suze im oči, čime se pojačava učinak čišćenja sluznice, što ne znači da je dijete bolesno i zarazno za drugu djecu. Postoji izreka da su najzdravija upravo ona djeca koja se igraju vani („šmrkavci crvenih obraza“).

Kako i kada biti na zraku?

O starosti djeteta i vremenskim uvjetima ovisi koliko će vremena provesti na zraku. Pod uvjetom da ne puše vjetar, da nema magle i jakog jutarnjeg mraza, djeca mogu na zraku boraviti i na temperaturama do – 8 C. Pri tome je važno voditi računa o tome da je dijete u pokretu i da ne stoji na mjestu.

Izlazak na zrak u zimskom razdoblju valja planirati u najtoplijem dijelu dana, između 10 i 14 sati. Maloj djeci preporučuje se boravak vani 10 do 20 minuta, dok oni stariji mogu biti od 30 do 60 minuta. (ovisno o temperaturi)

Za boravak na zraku dijete, isto kao i odrasli, treba imati odgovarajuću odjeću i obuću za svako godišnje doba. Odjeća i obuća treba biti praktična i primjerena aktivnosti, kako ne bi sputavala dijete i omogućila mu pravilnu regulaciju tjelesne topline.

Savjet: obucite dijete onako kako biste obukli i sebe – ni previše ni premalo – da se osjećate ugodno.

Zimi ali vrijedi za svako doba godine …

Pravilno korištenje blagodati zraka i sunca, vođenje računa o zdravoj prehrani i dovoljnom unosu tekućine (vode) te pravilna izmjena aktivnosti i odmora primarni su preduvjet za pozitivan utjecaj na rast i razvoj djece.
Roditelji, provedite što više slobodnog vremena sa svojom djecom na zraku u šetnji, izletu, a što manje pred televizorom i računalom. Ne vodite dijete u zadimljene prostorije, dječje igraonice u zatvorenom, čekaonice i slična mjesta, jer i one mogu pogodovati širenju bolesti jednako kao i boravak u vrtiću. Važno je da djetetu omogućimo optimalne uvjete, čist zrak, prozračne prostorije i uživanje u blagodatima svakog godišnjeg doba sa prilagođenim aktivnostima.

Skip to content