Ljetovanja i zimovanja

Objavljeno : 24. velj 2016.

Ljetovanja i zimovanja

Ljetovanja i zimovanja djece predškolske dobi su oblici organiziranog višednevnog boravka u prirodi, kojima je osnovni cilj da se djeca odmore aktivnim odmorom i u povoljnim klimatskim uvjetima što pozitivno utječe ne samo na unapređivanje njihova zdravlja, nego i na poboljšanje cjelokupnog antropološkog statusa djece (osamostaljivanje, samopouzdanje…).Djeca u gradovima izložena su mnogim lošim zdravstvenim čimbenicima, kao što su zagađen zrak, buka, premalo kretanja, loše prehrambene navike i sl. Posljedice takvog načina življenja su pad imuniteta, alergijske reakcije, respiratorna oboljenja, porast pretilosti i sl. Premalo kretanja na svježem zraku, pretjerano sjedenje ispred televizora ili računala, životni je stil suvremenog čovjeka.

Uključivanjem u organizirane sportsko rekreativne programe dijete uči zdrave stilove života. Ukoliko su programi kvalitetno i stručno organizirani, utjecat će povoljno na cjelokupni psiho-fizički razvoj.

Ona su korisna jer potiču djecu da u krugu svojih vršnjaka dožive i spoznaju život u kolektivu, drugačijim uvjetima nego u vrtiću (suradnja s drugima, međusobno pomaganje, pridržavanje pravila, poštovanje i čuvanje svojih i tuđih stvari). Korisna su jer se djeca uče očuvanju okoline, prirodnog okoliša i stječu nova znanja i vještine.

NEKA OD NAJČEŠĆIH PITANJA

U KOJOJ DOBI DJETE MOŽE IĆI NA LJETOVANJE- ZIMOVANJE I ODVOJITI SE OD RODITELJA?

Vrlo je specifično i individualno za svako dijete. Odvajanje ovisi o nekoliko bitnih čimbenika od kojih je dob djeteta, samostalnost djeteta, zdravstveno stanje i sami roditelji.

SISTEMATSKI PREGLED, DA ILI NE?

Bitni preduvjet je pregled djeteta kod odabranog liječnika. On poznaje dijete i može dati stručne preporuke. Osim sistematskog pregleda, liječnik će svakako dati savjet o pripremi djeteta s posebnim zdravstvenim potrebama.

ODJEĆA I OBUĆA

Izbor odjeće i obuće vrlo je važan. Dijete mora biti slobodno u pokretima, a isto tako i zaštićeno od sunca i hladnoće. Vrtić redovito radi spisak potrebnih stvari za ljetovanje i zimovanje kako bi vam olakšali odabir i prioritete. Vrlo je važno da svoje dijete upoznate sa stvarima i da ih obilježite. Vrlo često se događa da roditelji kupe nove stvari neposredno pred put, a djecu nisu upoznali s njima. Djeca tada ne povezuju da je to nešto što pripada njima.

PREHRANA

Prehrana se planira prema smjernicama i preporukama Ministarstva zdravstva. Ona mora sadržavati dovoljno bjelančevina, ugljikohidrata, masti, minerala i vitamina za dob djeteta i aktivnosti koje obavlja 24 sata, ali i za više energije koja je potrebna zbog izlaganja fizičkom naporu.

UPAMTITE:

POČETNE SUZE ZBOG PRVOG RASTANKA I ODVAJANJA OD NAJDRAŽIH PRETVORIT ĆE SE U VELIKU RADOST I VELIKO ZADOVOLJSTVO SVIH.

Skip to content