O čemu trebamo voditi računa prilikom povratka djece u vrtić?

Objavljeno : 24. svi 2020.

O čemu trebamo voditi računa prilikom povratka djece u vrtić?

 

Sretni smo što se djeca napokon vraćaju u vrtić, gdje ih naše odgojiteljice željno iščekuju. Kako bi boravak djece u vrtiću bio što ugodniji i sigurniji, važna nam je suradnja s vama – roditeljima/skrbnicima. Zato smo pripremili sažetak glavnih informacija koje je važno imati na umu u ovoj situaciji koja nam je svima nova.

Djeca

Djeca primjećuju promjene u svojoj okolini, ali na njih reagiraju različito od odraslih. Važno je djeci unaprijed najaviti što mogu očekivati, objasniti im na što jednostavniji način te ih potaknuti da postavljaju pitanja.

Iako je djecu potrebno pripremiti za povratak u vrtić, pretjerano naglašavanje opreza, zaštite i sl. mogu izazvati strah. Ne treba pretjerivati s informacijama i opterećivati djecu, već im dati nužne informacije te ukazati na pozitivne aspekte vrtića (prijatelji, „tete“, igralište, igre i sl.).

Ukoliko im se nova situacija objasni na smiren i opušten način, to će pozitivno utjecati na dječji doživljaj promjena u vrtiću. Ako su roditelji zabrinuti, ljuti ili nesigurni u vezi povratka u vrtić, vjerojatno će to imati negativan utjecaj na dijete.

Moguće je da djeca, nakon što im se opiše situacija, kažu „dobro“ i ponašaju se kao da se ništa nije dogodilo. Promjenu mogu „prorađivati“ kroz igru, crtanje, usputne komentare ili naknadna pitanja. Takvo ponašanje je prirodno i važno je poštivati individualni ritam svakog djeteta.

U obitelji s više djece, prirodno je da postoje razlike između braće i sestara. U redu je da se jedno dijete veseli povratku u vrtić, a drugo to odbija. Treba izbjegavati uspoređivanje s braćom/sestrama i prihvatiti sve emocionalne reakcije kod djece (čak i one neugodne). Poželjno je uvažiti različite reakcije i potrebe koje su specifične za svako dijete.

U vrtiću su vaša djeca u sigurnim rukama!

Roditelji/skrbnici

Sigurnost djece je važna za roditelje/skrbnike. Kada djeca krenu u vrtić, brigu o sigurnosti dijele sa stručnjacima u vrtiću i za to je potrebna suradnja. Ovdje ćemo navesti u kojim područjima je trenutno iznimno važna suradnja roditelja/skrbnika s vrtićem.

Ukoliko imate nejasnoća oko načina rada ili mjera, slobodno možete kontaktirati vrtić i informirati se. Važno je da se osjećate sigurno i imate povjerenja u djelatnice vrtića kako bi to mogli prenijeti na svoju djecu.

Nakon što odlučite da želite djecu dovoditi u vrtić to je potrebno unaprijed najaviti vrtiću kako bi se mogao organizirati odgojno-obrazovni rad.

Prije dolaska djeteta u vrtić, obavezno je izmjeriti tjelesnu temperaturu djeteta. U slučaju povišene temperature nije dozvoljeno dovoditi dijete u ustanovu, što je potrebno javiti ravnateljici i djetetovom liječniku. Ako dijete razvije simptome infekcije Covidom-19 tijekom boravka u vrtiću, odgojiteljice će odmah obavijestiti roditelje, koji u najkraćem roku trebaju doći po dijete.

Djecu u vrtić može dovesti samo jedna osoba, a isto vrijedi i za dolazak po djecu. Preferira se da roditelji/skrbnici izbjegavaju ulazak u vrtić prilikom dovođenja/odvođenja djece.

Dijete ulazi tako da odlazi do garderobe, obuva papuče, skida jaknu i pere ruke prije ulaska u odgojnu skupinu.

Opremu djeteta (rezervnu odjeću i sl.) roditelji/skrbnici pakiraju za naredni tjedan. Donose ju i odnose u vrtić u obilježenom ruksaku isključivo petkom (posljednji radni dan u tjednu) kada dolaze po dijete. Odgojiteljica preuzima i vraća ruksak roditelju ispred ulaznih vrata. Odgojiteljica odlaže ruksak u vrtić i on stoji nekorišten preko vikenda, počinje se koristiti tek nakon pauze od 48 do 72 sati.

Djecu je potrebno dovoditi u vrtić u dogovoreno vrijeme. Isto tako, potrebno je po djecu obavezno dolaziti na vrijeme. Pošto je rad tehničkog osoblja ovisan o dolasku/odlasku djece, važno je da se svi pridržavamo dogovorenog vremenskog okvira.

Vrtić

Vrtić se pridržava uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

  • Ulazak u vrtić biti će dozvoljen isključivo nužnom osoblju koje odobri ravnateljica, a koje će u vrtiću imati zasebnu obuću, dezinficirat će svoje stvari i mjeriti temperaturu.
  • Za ulazak u vrtić potrebno je koristiti zvono.
  • Na temelju informacija od roditelja, organizirat će se rad s manjim brojem djece u skupinama (maksimalno 20).
  • U sobe dnevnog boravka neće ulaziti spremačice, one će svoj posao obavljat nakon odlaska djece.
  • S djecom će raditi dvije odgojiteljice. Djeci će se nuditi igračke i materijal koji se može dezinficirati (ostalo je privremeno uklonjeno iz soba dnevnog boravka).
  • Djeca će što više vremena provoditi na otvorenom (ovisno o vremenskim prilikama).
  • Osigurana su sredstva za dezinfekciju i održavanje higijene.
  • Osigurana su sredstva za mjerenje tjelesne temperature kod djece.
  • Ispred ulaza u vrtić, prilikom ulaska i izlaska te u samom vrtiću, svim se osobama savjetuje da drže međusobni razmak (1,5 m). Međusobni razmak ne trebaju držati osobe iz istog kućanstva.

 

 

Ivana Mihotić, mag. psych.

Skip to content