Odvikavanje od pelena

Objavljeno : 24. velj 2016.

Odvikavanje od pelena

Kako su posljednjih godina jednokratne pelene zamijenile platnene, roditelji sve češće odgađaju trenutak kada će krenuti s odvikavanjem od pelena. Ljeto je idealno vrijeme da se dijete odvikne od pelena. Olakšavajuća okolnost je to što djeca tijekom ljeta nose manje odjeće pa je svlačenje olakšano i manja je mogućnost prehlade.

Koja je idealna dob djeteta za odvikavanje?

Obično su to djeca u dobi od 18 do 24 mjeseca zrela za prepoznavanje signala koje im šalje njihovo tijelo. Ako je roditelj odlučan u namjeri da dijete prerano privikne na kahlicu, prisiljava ga da dugo sjedi ili ga kažnjava, veće su mogućnosti da dijete predugo nekontrolirano mokri ili namjerno zadržava stolicu.

Kako prepoznati  da je dijete spremno za odvikavanje?

  • kad ima redovitu stolicu
  • kad može skinuti i obući hlačice
  • kad ima razdoblja da je čisto i suho 3- 4 sata
  • kad nije u fazi negativizma (kad sve odbija)
  • kad pokazuje želju za neovisnošću

Važno je da roditelji ne reagiraju ljutnjom i razočaranjem već ih treba pohvaliti svaki puta kad uspiju. Ne prisiljavajte i ne puštajte dijete da dugo sjedi na kahlici. Ne pitajte dijete svaki čas hoće li na kahlicu ili na zahod. Jednom kad je proces stjecanja kontrole započeo, budite spremni i na “male nezgode”. Taj proces uključuje i djetetove dobre i loše dane, zaboravljivost, zaigranost. Prilagodite opremu u kupaonici djetetu (daska za wc dječje veličine).

Ne stavljajte pelenu djetetu iznad 3 godine i ne budite dijete noću da bi ga stavljali na kahlicu.

Djeca se u jaslicama brže odviknu od pelena jer u grupi lakše usvajaju neke navike. I na kraju, imajte na umu da će vaše dijete najbolje reagirati na ovaj, za njega vrlo zahtjevan, razvojni zadatak uz vašu ljubav, strpljenje i podršku.

Skip to content