Riječ zdravstvene voditeljice

NISU UBODI PČELE – TO SU VARIČELE

Vodene kozice (varicellae) su blaža dječja zarazna bolest uzrokovana virusom. Započinje s mnogobrojnim malenim crvenim papulama koje se nakon kratkog vremena razvijaju u vodeni mjehurić.

Vodeni mjehurić se zamuti ili pukne i potom se pojavi krasta. Mjehurić ili krasta obično je manji od 0,5 cm. Osip se najprije pojavi na tijelu, a onda se proširi na vrat, vlasište i lice. Na kraju budu zahvaćene ruke i noge. Osip izbija na mahove tijekom 5 dana. Mjehurići se mogu pojaviti na sluznici usta, u oku, u uhu, na spolovilu. Dok osip izbija, može se pojaviti povišena temperatura, glavobolja i malaksalost. Dijete je dobilo vodene kozice u kontaktu s drugim bolesnim djetetom od 10 do 20 dana.

Njega kod vodenih kozica

Naša ordinacija ima dugogodišnje izvrsno iskustvo premazivanjem mjehurića tekućim puderom. Tekući puder ima u sebi anestezin koji osim što zasušuje, smanjuje i svrbež kod djeteta pa djeca manje grebu kožu, te se stvori krasta koja sama otpadne otprilike za 10 dana. Tekući puder dobije se dolaskom liječniku na lječnički recept i on bolest prijavljuje nadležnoj HES službi.

Ima još jedan način kupanja djeteta otopinom hipermangana gdje treba biti vrlo oprezan u pravljenju kupke. Mjehuriće premažite ili nakratko okupajte dijete u blagoj otopini hipermangana (dovoljno je samo 3-5 zrnaca otopiti u 2 dl vode, pa tu količinu usuti u pripremljenu kadu s vodom). Tako pripremljena kupka mora biti svijetloružićaste boje. Ne preporučuje se izravno nanošenje na sluznice očiju, usta, nosa. Kupanje u otopini hipermangana neka ne traje dulje od 5 minuta. Kupuje se u ljekarnama.

Paracetamol dajte djetetu ako ima temperaturu veću od 38 C.

Obično kod vodenih kozica i nema povišene tjelesne temperature.

KADA DIJETE NE MOŽE IĆI U VRTIĆ?

Dijete kada je bolesno ima temperaturu, proljev, povraća, upalu oka, upalu usne šupljine, zarazne bolesti i… ne može ići u vrtić. Nakon 2 dana uzimanja antibiotika prestaje biti zarazno za drugu djecu (kod bakterijskih upala). Ono samo nije izliječeno i ako se takav vrati u skupinu postaje podložan novim infekcijama.

Stoga bi bilo dobro da bolesno dijete ostane na kućnoj njezi što duže kako bi se što prije oporavilo. Ako ga neoporavljenog vratite u kolektiv ono će vam se opet vrlo brzo razboljeti. Bilo bi dobro da poslušate vašeg pedijatra koji vam ujedno izdaje i potvrdu da dijete može pohađati vrtić. Nije dobro za dijete da se ono vrati u kolektiv bez liječničkog pregleda i tek naknadno za nekoliko dana zatraži ispričnicu.

Skip to content