UTJECAJ DUDA VARALICA I BOČICA NA GOVOR

Objavljeno : 25. ruj 2020.

UTJECAJ DUDA VARALICA I BOČICA NA GOVOR

Duda varalica je omiljeni predmet većine male djece, ali i roditelja. Ona pomaže tako da umiri dijete, a ujedno i roditelje. Ukoliko se roditelji odluče djetetu ponuditi dudu varalicu, najčešće će doći do navike da ju ono stalno koristi. Ta navika stalnog korištenja dude varalice može stvoriti negativne posljedice na razvoj govornog aparata djeteta. Djeca koja predugo dudaju, predugo piju mlijeko ili čaj na bočicu ili pak sišu palac, u većini slučajeva razviju izgovorne poteškoće.

Duda varalica, bočica i palac utječu na rast zubića i stvaraju krivi zagriz, takozvani otvoreni zagriz. Zagriz prilikom kojeg stražnji zubi dolaze u kontakt prije prednjih pa između prednjih nastaje razmak i stoga prilikom izgovora jezik bježi van.

Predugo korištenje dude varalice dovodi do slijedećih teškoća u izgovoru:

 • Interdentalni sigmatizam

Poremećaj izgovora glasova S, Z, C, Š, Ž, Č, Ć, Đ, DŽ koji se izgovaraju na način pri kojem jezik „bježi“ između gornjih i donjih sjekutića u govoru kao posljedica otvorenog zagriza.

 • Jezik postaje pasivan

Predugim korištenjem dude varalice, bočice ili predugim sisanjem palca jezik postaje pasivan, a njegovi pokreti ograničeni što također dovodi po poremećaja izgovora glasova S, Z, C, Š, Č, Ć, Ć, DŽ, Đ te L, R, LJ.

 • Zadebljana donja usna

Donja usna postaje zadebljana i pasivna što dovodi po pogrešnog izgovora glasova S, Z, C, Š, Ž, Č, Ć, DŽ, Đ.

 • Površna artikulacija (izgovor)

Djeca znaju biti tako povezana s dudom da ju ne skidaju ni kada pričaju. Stoga su primorani pričati sa smanjenim viličnim kutom kako im duda ne bi ispala iz usta. U tom periodu, dijete nauči pričati tako da ne otvara dovoljno usta i govor zvuči kao tepanje.

Ukoliko roditelji djetetu ponude dudu varalicu/bočicu važno je znati:

 • Veličina dude varalice treba biti primjerena veličini djetetovih usta
 • Dudu varalicu ne treba nuditi djetetu kada je smireno i kad ne treba utjehu
 • Dudu varalicu dijete ne treba kada se igra i istražuje
 • Dudu varalicu treba dijete koristiti što manje moguće vremena tijekom dana
 • Duda varalica ne smije biti zakopčana vrpcom za odjeću kako bi ju ono slobodno moglo koristiti (zbog sprječavanja mogućnosti gušenja vrpcom te se time sprječava i slobodno korištenje dude varalice kad god dijete to poželi)
 • Dijete sa 6 mjeseci može početi piti vodu iz šalice ili čaše (nemojte djetetu nuditi vodu ili čaj iz bočice ili bilo kakvih tzv. „ne prolijevajućih“ čaša ili bočica (sa sportskim nastavkom i slično))
 • Nemojte uspavljivati dijete s bočicom, naročito nakon godinu dana starosti

 

 

Nakon godinu i pol, duda i bočica bi trebale odigrati svoju ulogu i trebalo bi ih se pokušati riješiti kako bi se spriječio negativan utjecaj na razvoj govornog aparata i izgovorne poteškoće.

 

Antonija Vranić, mag.logoped.

Skip to content