PROJEKT SKUPINE ISKRICE

Objavljeno : 4. kol 2022.

PROJEKT SKUPINE ISKRICE

U ovoj pedagoškoj godini Iskrice su provodile jedan zanimljiv i koristan projekt koji se zvao „Lutke”. Cilj projekta je bio razvoj međusobne komunikacije kao i razvoj djetetovog identiteta, suradničkog ponašanja, razvijanje privrženosti, sigurnosti, povjerenja, osjećaja ugode i radosti. Pomoću „Lutke” smo nastojali utjecati na sva razvojna područja djeteta, probuditi djetetov misaoni, fantazijski i emocionalni svijet. Koristili smo prirodne materijale, pedagoški neoblikovane i reciklirane materijale za izradu lutaka.
U prvoj fazi projekta smo iskoristili bogatstvo prirodnih materijala – godišnjeg doba jeseni i uz malo mašte te voća i povrća nastajale su lutke (dodatak očiju) koje su govorile, pjevale i plesale. Usvojeni su kratki tekstovi dramatizacije i bilo je više pjesme i plesa u našoj skupini. Stvorena je pozitivna slika o sebi i usvojili smo moralne i odgojne vrijednosti.
U drugoj fazi projekta gledali smo predstave koje su bile u našem dječjem vrtiću Maslačak gdje su djeca Iskrica poslije tog mogla glumiti u našem kutiću dramatizacije. Roditelji Iskrica s djecom su se kod kuće zabavila i izradili  lutke koje su često dobivale razne uloge i namjene. Stvorena je vedra i radosna atmosfera u skupini. Djeca su obogatila rječnik novim spoznajama i potaknuta su na različita odigravanja malih predstava i dramatizacija. Glumili smo „Crvenu koku” , „Četiri male djevojčice”, „Ježevu kućica”, „Pet pahuljica”, „Sveti Nikola i Krampus”…,a imali smo Dobru Vilu i Malog Plačka. U sobi smo imali malo kazalište i paravan iza kojeg su djeca mogla stati, uzeti omiljenu lutku i glumiti. U zadnjoj fazi projekta bili smo u OŠ na predstavi „Čudek Šumek”, a u našem vrtiću smo gledali profesionalno kazalište Male scene, s predstavom „Plačko”.
Za kraj smo išli u Bjelovar gdje smo gledali i uživali u predstavi „Ježeva kućica”. U našoj garderobi smo imali novo oformljeni kutić glume, gdje su stajali kostimi za glumu, lutke i paravan. Kroz naš projekt kroz cijelu pedagošku godinu smo s pomoću “Lutke” djeci omogućili da izražavaju svoje emocije, biraju i dijele uloge, bogate i šire rječnik, razvijaju maštu i kreativnost, prema svojim potrebama i mogućnostima.

Odgojiteljica Diana i med. sestra Sonja

 

 

Skip to content