PROJEKT SKUPINE ŽIRAFICE

Objavljeno : 11. kol 2022.

PROJEKT SKUPINE ŽIRAFICE

Tijekom cijele pedagoške 2021./2022. godine radili smo na projektu „Žirafice u akciji“ koji je trajao od rujna 2021. do svibnja 2022. U projektu su sudjelovala djeca od 12 do 17 mjeseci starosti. Cilj projekta bio nam je kod djece razvijati sposobnosti, usvajati određene vještine i poticati uspješnost socio-emocionalnog razvoja djeteta te unaprijediti psihofizički razvoj djeteta kroz njegu i igru. Zadaci su nam bili poticati djecu na razvoj govora i socijalnih vještina, a  i vještine slušanja, razvoj psiho-motoričkih sposobnosti, razvoj koordinacije i preciznosti u baratanju predmetima, spoznaja materijalne okoline, stvaranje sigurnog okruženja i sigurnosti te isto tako stvaranje pozitivnog socio-emocionalnog odnosa.

Početak projekta krenuo je s adaptacijom i upoznavanjem odgajatelja i roditelj, istraživanjem i upoznavanjem SBD-a, te upoznavanjem s ostalom djecom. Razvijali smo pozitivna emocionalna stanja koja su najbitnija kod adaptacije. Nakon adaptacije djecu smo poticali na samostalnost kod jela, pića, obuvanja – izuvanja te pospremanje igračaka nakon igre. Kod poneke djece mogao se vidjeti napredak u razvoju koordinacije i razvoja ravnoteže, napredak u govornim vještinama te i napredak kod odlaska na kahlicu. Kod neke djece mogli su se vidjeti prvi znakovi empatičnog ponašanja. Nakon određenog vremena većina djece pokazuju veliku samostalnost kod jela i pića, obuvanja-izuvanja, pospremanja igrački nakon igre i stolice nakon jela, ali ponekoj djeci još uvijek je potrebna mala pomoć. Svakog mjeseca mogao se vidjeti napredak kod govornih vještina te su djeca svakodnevno bogatila svoj rječnik. U naš projekt uključili smo i roditelje s kojima smo održali radionicu na kojoj smo radili razne glazbene instrumente i mirisnu livadu kroz koju potičemo različite percepcije. Pomoću radionice i roditelji su mogli sudjelovati u razvoju svoje djece te su se mogli bolje upoznati. Nakon radionice kod djece se moglo vidjeti velika zainteresiranost za glazbene instrumente i mirisnu livadu.

Ovim projektom svakodnevno se pratio razvoj djece. Poticao se razvoj percepcije, fine i grube motorike, razvoj koordinacije i preciznosti pokreta i ravnoteže. Djeca su se osamostalila te se svakodnevno mogao vidjeti napredak.

 

Odgojiteljice: Lucija i Danijela

 

Skip to content