PROJEKT SKUPINE MRAVIĆI

Objavljeno : 9. kol 2022.

PROJEKT SKUPINE MRAVIĆI

Tijekom ove, svoje ujedno prve zajedničke godine Mravići su radili na projektu „Moje tijelo – senzomotorika u jaslicama.“ Cilj projekta bio je senzomotoričkim aktivnostima utjecati na cjelokupni razvoj djeteta, uključivanjem cijelog tijela u aktivan odnos s osjetilima, te poticanje prirodnih oblika učenja (kretanje, pokret, slušanje, gledanje).
Vođeni nekim od zadataka: razvoj osjećaja sigurnosti u prostoru i vremenu, razvoj osjećaja prihvaćenosti u novoj sredini, među djecom i odgojiteljima poticali smo radoznalost djece i aktivno istraživanje okoline stavljajući ih u različite situacije. Poticali smo osjetilno istraživanje kroz dodir, kretanje, pokret, ritam, slušanje i gledanje, razvoj govora malešnicama, jednostavnim rečeničnim konstrukcijama i imenovanjem predmeta iz okruženja. Razvijali smo sposobnosti manipuliranjem i istraživanjem nestrukturiranih materijala, te razvoj pozitivne slike o sebi otkrivanjem vlastitih mogućnosti (hranjenje, izbor igračaka i nestrukturiranih materijala, pospremanje nakon igre, poticanje da napravi malo više od mogućnosti.)
Djeca su kroz aktivnosti manipuliranja i baratanja razvijala vizualnu, slušnu i taktilnu percepciju, finu motoriku, a hodajući po taktilnim stazama razvijali su osim taktilne percepcije svoju ravnotežu, koordinaciju, spretnost i snagu mišićnih skupina nogu.
Evo i nekih od poticaja koje smo kroz godinu nudile: stol sa senzornim bocama – različitih punjenja, senzorni baloni – taktilni i vizualni, šuškalice od prirodnih materijala, stol s lopticama, stol s rasipnim materijalima, taktilni ASCO program za tjelesne aktivnosti, mekani kutak – gumirane podloge, plišanci, slikovnice – mirne aktivnosti. Kod Mravića se pojavljuje veliki interes za ponuđene poticaje, te djeca vrijeme provode u manipuliranju i istraživanju istih. Mekani kutak pokazao se kao odlično rješenje za umirivanje, a zajedničke aktivnosti kroz slikovnice dovele su do lakšeg umirivanja djece u skupini u procesu adaptacije. Senzorne poticaje u kutiću nadopunili smo prirodninama s naglaskom na jesenske plodove (češeri, kesteni, lišće, kore, grančice, bambusovi štapići…), a kutić istraživanja ukomponirali smo u kutić senzorike s obzirom na povezanost istraživanja prirodnina (kroz taktilne i vizualne poticaje).
Održali smo tematsku radionicu s roditeljima i djecom gdje su roditelji izrađivali senzorne pisanice i zečeve koje smo iskoristili kao poticaj u senzornom kutiću (riža, stiroporne kuglice, tkanine, gumbići, perje, pomponi, ljuske jaja…), te senzorne čestitke od slamčica u bojama.
Oformljivanjem senzornog kutića u centralnom dijelu sobe, a nudeći u njemu senzornu stazu s vozilima, stol s rastresitim materijalima, senzorne boce, stol s lopticama u boji, prirodne materijale (češeri, kesteni, kore, školjke, lišće…), kataloge tekstila – opip/boja, svjetleći stol, senzorne okvire, senzorne vrećice i balone… aktivirao se još veći interes djece za senzornim aktivnostima. Kutić je svakodnevno glavno područje igre i istraživanja, a kod djece se aktivirao “mali istraživač“ te rado sudjeluju u svim ponuđenim aktivnostima. Djeca sada sve više ulaze u suradničke igre, a osvješćujemo i važnost pospremanja i brige oko stvari u prostoru sobe. Dolaskom vrućih dana igru smo preselili van na dvorište nudeći igre s rastresitim materijalima (pijesak, kamenje, kore, kosine, vozila) što je izazvalo veliko oduševljenje kod sve djece jednako. Suradništvo i zajedništvo na kojem smo kroz godinu radili sada se u aktivnostima može opaziti, na što smo izuzetno ponosne.
Taktilni osjetilni sustav prima informacije iz kože, ali iako koža prekriva čitavu površinu našeg tijela, na nekim dijelovima imamo neusporedivo više receptora (stanice koje primaju podražaje) nego na ostatku tijela. Dijelovi kože koji su najosjetljiviji za taktilne informacije su jezik, usne, lice i glava općenito, jagodice prstiju i dlanovi, te stopala. Upravo na tim dijelovima kože smo intenzivno i radili kroz projekt nudeći djeci senzorne aktivnosti i poticaje.
Vođene citatom Vesne Vurušić, prof.rehabilitator osvijestile smo važnost zdrave okoline i odgoja za dobrobit skupine te pokušale u tom smjeru i nuditi sve aktivnosti vezane uz projekt i rad u skupini.

„Omogućite li vašem djetetu od najranije dobi da se slobodno kreće i istražuje okolinu te mu ponudite igračke primjerene njegovoj dobi osigurat ćete mu osjetilne informacije neophodne za zdrav razvoj.“

Odgojiteljice: Tihana i Doroteja

 

Skip to content