PROJEKT SKUPINE KAPLJICE

Objavljeno : 3. kol 2022.

PROJEKT SKUPINE KAPLJICE

Protekle pedagoške godine odgojna skupina Kapljice odlučila je provesti projekat „Mali istraživači“. Cilj projekta bio je poticanje opažanja vanjskog svijeta svim osjetilima, razvijanje pozitivnog odnosa prema različitim materijalima te razvijanje neovisnosti u rješavanju problematičnih situacija u istraživačkim aktivnostima. Uz odabrane teme tjedna izrađivali smo pokuse uz koje smo učili logičko razmišljati o uzrocima i posljedicama pojedinog pokusa. Pokuse smo izvodili samostalno, u paru ili skupini, a onda smo ih prezentirali i drugoj odgojnoj skupini.
Najprije smo djecu upoznale sa svrhom projekta „Mali istraživači“. U početku su djeca uz odgojiteljice pripremala potreban materijal za izvođenje pokusa te pratila odgojiteljicu u izvođenju samih pokusa. Djeca su bila zainteresirana za projekt te s velikim zanimanjem pratila izvođenje pokusa. Svakoga dana djeca su sve više sudjelovala u izvođenju pokusa, a kasnije su ih i samostalno mogli izvesti. Naučili su predvidjeti i objasniti što će se dogoditi prije izvođenja samog pokusa, iznositi svoje dojmove, objašnjavati uočene pojave te donositi zaključke na temelju viđenog i doživljenog.
U sklopu projekta održana je i radionica s roditeljima i djecom na temu „ Hokus pokus“ gdje su djeca uz pomoć roditelja izvela jedan kratki pokus. Prikazani pokusi bili su raznovrsnog i zanimljivog sadržaja.
U prostorijama skupine „Kapljice“ uz pomoć roditelja oformljen je istraživački kutić gdje smo odlagali sav potreban materijal za pokuse koji smo sakupljali tijekom godine. Kako bi djeci što više približile znanost i eksperimente odgojiteljice su u kutić stavile epruvete, pincete, bočice, povećala i mikroskop kako bi i samostalno mogli promatrati promjene u provedenim pokusima.
Projekt „Mali istraživači“ uspješno je proveden. Pomoću znanstvenih pokusa primjerenih djeci, raznih aktivnosti, slikovnica i drugih materijala potaknuli smo razvoj mašte, interesa i motivacije za znanost kod djece te razvoj znanstvenog načina razmišljanja i sklonost inventivnosti.

Komentari Kapljica:
J.G.: „Najviše mi se svidio pokus s čarobnim balonom koji privlači papir i koji sam pokazala prijateljima iz Jagodica.“
R.K: „Najviše mi se svidio pokus u kojem je iz oblaka padala “rozna kiša”.“
R.K.: „Naučila sam kako kiša pada iz oblaka.“
M.B.: „Svidio mi se pokus s balonom zato što sam mislio da će balon puknuti. Bilo je uzbudljivo.“

Odgojiteljice: Klara i Mia

 

Skip to content