PROJEKT SKUPINE SRČEKA

Objavljeno : 8. kol 2022.

PROJEKT SKUPINE SRČEKA

Polazeći od djetetove potrebe za slobodnim, kreativnim izražavanjem, potrebe za zadovoljavanjem njegove radoznalosti, mašte i kreativnosti, potrebe za iniciranjem igara i aktivnosti te kreiranjem različitih sadržaja, odlučile smo se za rad na projektu koji potiče djecu da sama postanu tvorci vlastite spoznaje: sami aktiviraju  put do informacija i na kraju te informacije koriste. Cijeli projekt trajao je od listopada 2021. do svibnja 2022.

Cilj projekta bio je integrirati bajke i priče kroz sva odgojno obrazovna područja te tako utjecati na cjelovit razvoj djeteta. Želja nam je bila i  izazov da čitanje i pričanje priča postane djetetova navika, a obiteljima svakodnevni ritual.

Zadaci projekta:

  • približiti djeci književno stvaralaštvo
  • razvijati ljubav i želju za slušanjem, pregledavanjem, prepričavanjem bajki i slikovnica
  • razvijati maštu i izražavanje kroz razne dramske, likovne i scenske aktivnosti
  • razvijati koncentraciju usmjeravanjem pažnje na što duže slušanje
  • poticati djecu da shvate i razumiju poruku čitane bajke, slikovnice
  • poticati razvoj govora i bogaćenje rječnika
  • razvijati osjećaj za pravilno postupanje prema knjigama

Djeca su svakodnevno listala slikovnice, gledala slike, međusobno komunicirala te pokazala veliki interes za knjige. Provođene su dramsko – pripovjedačke aktivnosti, stolno – manipulativne igre i likovne aktivnosti tijekom projekta. Prisustvovali smo mnogim priredbama i sami ih stvarali. Ostvarile smo i suradnju s roditeljima, a aktivnost se zvala „Vrećica srećica“. Svako dijete je kući nosilo vrećicu u kojoj je bila poruka. Po povratku u vrtić dijete je donijelo priču koju je pročitalo s roditeljima i zajedno su napravili lutkicu iz te priče. Pomoću te lutke prepričalo je priču prijateljima.

Putem bajki i njihovu poučnost preusmjeravale smo negativna ponašanja u pozitivna. Djecu smo potaknule na imitativne igre u kojima su uživali pretvarajući se u razne likove. Otputovali smo u svijet bajki i priča, pritom učili igrajući se, putujući kroz kreativno iskustvo, razvijali suradnički odnos. Djeca i roditelji shvatili su veliku važnost čitanja, pogotovo čitanja prije spavanja.

 

Odgojiteljica Sabine i med. sestra Mirjana

 

 

Skip to content