Maslačak za sve: na početku nove predagoške godine mališane oduševilo preko 1.000 novih igračaka i opreme iz projekta

Objavljeno : 5. stu 2019.

Maslačak za sve: na početku nove predagoške godine mališane oduševilo preko 1.000 novih igračaka i opreme iz projekta

Maslačak za sve naziv je projekta vrijednog 5,1 milijun kuna kojeg su danas još jednom u vrtiću za HRT predstavili Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca, i Marija Čupen Tomica, ravnateljica Dječjeg vrtića Maslačak, a u povodu dolaska preko 1.000 komada didaktičkih igračaka i opreme.

Riječ je o projektu kojim se osigurao poslijepodnevni rad đurđevačkog Dječjeg vrtića Maslačak za jednu mješovitu grupu od 20 djece.

Potreba za poslijepodnevnim radom vrtića rezultat je trendova suvremenog obiteljskog života, te je novo radno vrijeme dobro došlo obiteljima gdje oba roditelja rade i nemaju mogućnosti koristiti baka servis.– Projektom se unaprijedilo i pet postojećih kratkih programa, a to su engleski, zbor, sportsko-ritmička, etno-tradicijska i vjerska grupa, a uvedno je i novih šest novih programa: njemački, likovna, informatička, eko, rad s darovitom djecom i program potpore roditeljima – rekla je ravnateljica Marija Čupen Tomica i dodala kako se poslijepodnevni rad planira u vremenu od 11 do 21 sat sa četiri obroka dnevno.

Budući da DV Maslačak raspolaže dostatnim prostorom za provedbu aktivnosti koje obuhvaćaju cijelo potkrovlje, ovim projektom ga se i dodatno opremilo sukladno potrebama dodatnih programa.

– U posljednje tri godine Grad je uložio značajna sredstva u Vrtić pri čemu je zamijenjeno krovište, unutarnje i vanjske stolarije, podova i uvođenje podnog grijanja te su također uređeni sanitarni čvorovi i potkrovlje vrtića čime se osigurao prostor za još dvije dodatne odgojne skupine. Ove je godine upisano 270 djece, a sada ih je već oko 280. Radi se o djeci iz Đurđevca, ali i okolnih općina što je samo pokazatelj da su brojni roditelji prepoznali kvalitetu rada naših odgojitelja s djecom, mogućnosti upisa djece u dodatne programe prema interesu djece i visoki materijalni standard koji je zasigurno rijetkost u Hrvatskoj– rekao je gradonačelnik Janči.

Preko projekta je zaposleno 10 osoba novih osoba u vrtiću na vremensko razdoblje od 30 mjeseci.

–Kako bi nam djeca bila kasnije uspješna u školi, ali i u životu s njima treba kvalitetno raditi od najranije dobi, a upravo to ćemo postići kroz nove kreativne programe. Naše odgajateljice krenule su i na edukacije za odgojitelje za provedbu dodatnih programa– rekao je gradonačelnik.

Do sada je u sklopu projekta provedeno 13 javnih nabava za kupnju opreme i raznih didaktčkih igračaka sa preko 1.000 artikla. U vrtić je već stigao dio sportske opreme, dio didaktičkih igrica, ali i oprema i rekviziti za engleski jezik. Mališani su s oduševljenjem dočekali nove igračke i sve su ih odmah isprobali.

– Uskoro stiže i informatička oprema jer vrtić ima program informatike što će naš vrtić svrstati u jedan od najmodernijih i informatički najopremljenijih vrtića. Tako će mališani od najranije dobi moći naučiti kako se pravilno koristiti suvremenom tehnologijom, ali i koje su štetnosti iste– naglasio je gradonačelnik.

Pohvalio je i sve djelatnike vrtića i Grada koji su u kratkom roku prikupili potrebnu dokumentaciju i prijavili ovaj projekt. Rok je bio mjesec dana, a kolika je bila hitnost govori i to da se u županiji jedino Đurđevac uspio prijaviti.

–S obzirom da je već ove godine vrtić popunjen, a uočili smo trend da se svake godine u vrtić upisuje sve više djece krenuli smo u izradu projekta za nadogradnju vrtića za nove dvije odgojne skupine u kojima bi bili smješteni predškolci. Ideja je da se za njih organizira odvojeni prostor koji će služiti za pripremu i prilagodbu za školu, što je u drugim zemljama Europe normalno– rekao je gradonačelnik.

Skip to content