Sportska igraonica

U dječjem vrtiću “Maslačak” održava se sportska igraonica. Razvoj motoričkih sposobnosti ima presudan značaj za cjelokupni razvoj djece predškolske dobi te pospješuje i njihov intelektualni razvoj i također zdrav i aktivan način života.

Predškolska dob je najpovoljnija za razvoj motoričkih sposobnosti, kroz osnovne oblike kretanja, te jednostavnije i kompleksnije vježbe (hodanja, trčanja, skakanja, vođenja, bacanja, hvatanja, puzanja, vučenja, penjanja, poligone). Ovakvim vježbama djeca kroz igru razvijaju sposobnost koordinacije, brzine, snage, fleksibilnosti, ravnoteže, a njih će kasnije nadograđivati i usavršavati kroz život.

Svrha sportske igraonice je kroz razne motoričke aktivnosti probati savladati široku bazu različitih kretnih struktura te naviknuti djecu na vrijednost i višestrani značaj tjelesnog vježbanja i njegov doprinos zdravom i kvalitetnijem životu. Program sportske igraonice provodi se:

  • u popodnevnim satima
  • dva puta tjedno
  • u trajanju 45 minuta
  • 8 – 10 djece u grupi

Program se provodi na odgovarajućim vanjskim terenima i u dvorani vrtića “Maslačak”, ovisno o vremenskim uvjetima i programu.

Nadogradnju čine povremeni posjeti sportskim terenima (sportske dvorane, igrališta, teniski tereni, bazeni).

Vrtić je opremljen prikladnom potrebnom opremom za rad koja odgovara veličinom, sigurnošću i mogućnostima djece (strunjače, klupice, penjalice, tobogani, viječe, lopte, čunjevi, obruči…).

Svaka vježba ima svoj cilj i utjecaj na određene sposobnosti.

Intenzitet je prilagođen psiho-fizičkim mogućnostima djece.

Važno je naglasiti da je program sportske igraonice usmjeren na poticanje optimalnog razvoja motoričkih sposobnosti djece i baze za kasnije uspješno bavljenje sportom.

Skip to content