Vjerski odgoj

Uvođenje vjerskog odgoja u dječjem vrtić započelo je 2007. godine. Program provodi odgajateljica koja je završila jednogodišnje doškolovanje na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Potreba za provođenjem vjerskog odgoja proizlazi iz činjenice da sustavan pedagoški odgoj zahvaća cjelovitost djetetova bića, a u tu cjelovitost uključen je i vjerski odgoj. To je odgoj za temeljne ljudske i kršćanske vrijednosti: ljubav, dobrotu, zahvalnost, pomaganje, prijateljstvo, darežljivost.

Djeci se putem igre pokušavaju približiti vrijednosti katoličke vjere. Dijete ima sposobnost čuđenja, divljenja i mašte koje mu omogućuju stvaranje autentičnog odnosa s Bogom.

U trenutni program uključeno je devetnaestero djece. Igraju se razne pokretne igre, pjevaju vesele vjerske pjesmice, pričaju se priče i biblijski tekstovi prilagođeni dječjoj dobi i na taj način odgajatelj upoznaje djecu s vjerskim sadržajem. Slažu se puzzle ili igraju memory s vjerskim motivima. Program prati i liturgijsku i pedagošku godinu te se provodi jedanput  tjedno.

Dječji molitveni izričaji Bogu za stvoreni svijet i stvorenja u njemu:

  • Hvala ti Isuse što si me stvorio.
  • Hvala ti Isuse što si stvorio cijeli planet.
  • Hvala ti Isuse što si mi stvorio seku, mamu, tatu i da se s njima mogu igrati.
  • Hvala ti što si stvorio mamu i tatu i što su dobri.
  • Hvala ti što si stvorio mamu, tatu, dva brata, prijatelje s kojima se igram, tete u vrtiću.
  • Hvala ti Isuse što si stvorio ljubav i puno stvari, mirišljav zrak i moju najbolju prijateljicu Mateju.
Skip to content